Finansiranje pripravničkog staža za 50 volontera

Bez autora
Oct 03 2011

Ugovore za prijem pedeset volontera radi stručnog osposobljavanja za samostalan rad i polaganje stručnog ispita danas su potpisali ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Nađa Avdibašić Vukadinović i predstavnici ustanova obrazovanja i kulture koji su aplicirali na Javni poziv Ministarstva. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona su ove godine u Proračunu TK za 2011. godinu po prvi put planirali sredstva u iznosu od 50.000 KM za financiranje odrađivanja pripravničkog staža za 50 volontera, koji će za samostalan rad biti osposobljeni u ustanovama obrazovanja i kulture na području ovog kantona. Do nedavno smo imali situaciju da osobe koje su visoko obrazovanje stekle još 2001. godine do danas nisu imale priliku odraditi pripravnički staž, te se nisu mogle ni prijavljivati na natječaje za prijem u radni odnos. U okviru ovog projekta dali smo prednost upravo takvim i osobama koje se nalaze u sličnoj situaciji, da konačno budu osposobljene za samostalan rad i da im se omogući ravnopravno učešće u konkursnoj proceduri. Na javni poziv prijavljeno je ukupno 325 kandidata, a na osnovu kriterija formirana je lista od 50 volontera koji će u školskoj 2011./2012. godini odraditi pripravnički staž i steći uvjete za polaganje stručnog ispita.

Finansiranje pripravničkog staža za 50 volonteraUgovore za prijem pedeset volontera radi stručnog osposobljavanja za samostalan rad i polaganje stručnog ispita danas su potpisali ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Nađa Avdibašić Vukadinović i predstavnici ustanova obrazovanja i kulture koji su aplicirali na Javni poziv Ministarstva.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona su ove godine u Proračunu TK za 2011. godinu po prvi put planirali sredstva u iznosu od 50.000 KM za financiranje odrađivanja pripravničkog staža za 50 volontera, koji će za samostalan rad biti osposobljeni u ustanovama obrazovanja i kulture na području ovog kantona.

"Do nedavno smo imali situaciju da osobe koje su visoko obrazovanje stekle još 2001. godine do danas nisu imale priliku odraditi pripravnički staž, te se nisu mogle ni prijavljivati na natječaje za prijem u radni odnos. U okviru ovog projekta dali smo prednost upravo takvim i osobama koje se nalaze u sličnoj situaciji, da konačno budu osposobljene za samostalan rad i da im se omogući ravnopravno učešće u konkursnoj proceduri", riječi su ministrice Avdibašić Vukadinović.

Na javni poziv prijavljeno je ukupno 325 kandidata, a na osnovu kriterija formirana je lista od 50 volontera koji će u školskoj 2011./2012. godini odraditi pripravnički staž i steći uvjete za polaganje stručnog ispita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik